Tuesday, June 22, 2010

HOW TO USE CHOPSTICS

Chiar veti spune ca nu's normal. E ok, eu stiam de mult ca normalitatea e o stare ce tine de Matrix:). Deci, de ce sa mancam cu betisoare? Care ar fi bonusul? Astazi toate lumea nu face ceva anume, decat daca ii vine ceva in schimb. Parte dintre noi am facut vizite la bunici, si stim ca pt unii cai mai iuti, mai neastamparati, se pune in gura, in spatele danturii, "zabala" - reg. moldovenesc, un "device" de regula din alama, ce statea liber la locul lui, daca si calul era ascultator. Daca nu era, atunci conducatorul de atelaj, sau calaretul tragea de frau, si "zabala" tragea spre inapoi colturile gurii calului, care nu era deloc multumit de tratament, si se calma repejor. Cand i se pune prima data aceasta piesa din metal in gura, calul e f furios; nici dupa ani de folosire nu e bucuros, dar e resemnat. De ce am facut aceasta paranteza: calul, un animal, si nu accepta fier in gura; de ce omul o face? tot din resemnare:). Secole a mancat natural si sanatos cu mana; dealtfel la ospetele romane - se vad filme, mai ales serialul "Roma", nu erau "scule" de mancat, pt ca exista sfanta manuta, iar omul statea, pentru o digestie buna, intins pe sold, sprijinit intr'un cot. Aceasta pozitie nu este nici contra invataturilor crestine, nici a bunului simt. La multe alimente astazi ti se spune la preparare sa nu folosesti tigaie, oala, sau lingura din metal. Sa'mi spuneti dvs. de ce! Alimentele contin magneziu, dar nici intr'atat...Se intelege foarte clar ca in contact cu metalele, alimentele pierd din proprietatile naturale si drept urmare, efectul lor in organism, nu mai e cel scontat. Optiunea? Lingura de lemn, si betisoarele de bambus. Titlul e link de pe care am invatat si eu sa le folosesc. A fost mai greu o luna, poate doua. Ce se petrece cand mancam cu betisoarele? In primul rand nu mai mananci supa si alte fierturi, care au pierdut 70 - 80% din vitamine prin procedeul suportat. Mananc salate; uneori, foarte rar, adaog si orez fiert, odata la 2 saptamani poate. Va pot spune cu certitudine ca in farfuria de felul 2 (numai asta o folosesc), nu ramane un bob, si nici o bucatica cat de mica de patrunjel, morcov. Farfuria e perfect curata (nu e vorba de zgarcenie, ci de bun simt si respect)- lucru care nu se poate intampla la folosirea furculitei, decat daca ai 2, sau duci farfuria la gura :)). De luat in considerare si eliminarea zgomotului lingura-furculita > farfurie;  sunt persoane, ce intre 2-3 linguri, au obiceiul a se mai joaca cu ele in farfurie, zgomot deloc agreabil la masa. Se mananca mai incet decat cu furculita, deoarece nu poti lua cate 2 qintale, si e timp pentru bolul alimentar sa fie masticat suficient, cu cantitatea de saliva necesara; procesul de digestie incepe in gura; cei mai informati stiu ca de fapt incepe cu mult inainte de a manca, odata cu preparatul si asezarea in mod armonios a alimentelor functie de anotimp, culoare, textura, miros. Sa nu radeti de cei ce mananca stand in picioare sau "la urgenta" pentru ca destul de des ii auziti ca au probleme cu stomacul. Valeriu Popa indica intre 40 si 50 de mestecari ale unui bol alimentar, pentru ca spune el "stomacul nu are dinti", iar acest lucru trebuie explicat copiilor, pentru o adolescenta fara probleme de sanatate (afectiuni la stomac si dentitie). Insa, mai fiecare persoana, dupa 10, maximum 15 masticari, considera ca e suficient.
A nu mesteca suficient mancarea e si lipsa de bun simt catre tine insuti: muncesti o zi, ajungi acasa de obicei obosit, si in loc sa te bucuri de o vitamina ce serveste imediat nevoii organismului - pt revigorare, tu "arunci" in el ce'o fi, si cum o fi preparat, fara sa te gandesti la consecinte. Apoi, cand pierzi procente din sanatate, auzim: "de ce Dumnezeu ma doare pe mine, care nu fumez, nu beau, nu ..., si uite la Mitica, le face pe toate si nu are treaba cu spitalul?" Poate Mitica e mai incet, si mananca mai lejer, mai pe asezate....sau poate are betisoare chinezesti? La cei ce totusi iubirea de supe si ciorbe trece peste grija de corpul fizic: veti vedea cum supa, in lingura de lemn, se raceste foarte repede, iar eu as spune ca si gustul este "din copilarie, de undeva de departe". Au fost cazuri hilare la prima vedere, dar accidente in toata regula de la linguri, furculite si cutite, accesorii la masa. Valeriu Popa: "ce e de baut, se manaca, ce e de mancat, se bea" , tradus cam asa; cand bei ceva, ia cate o inghititura, incet, rar, ca si cum ai mesteca'o; cand mananci, mesteca intr'atat cat sa "bei" mancarea, atat de lichida sa devina dupa masticatie. Viata moderna, averile, masinile, vilele, deplasarile la locatii de 5*, au facut sa se uite cine suntem, ce facem si mai ales cum facem. Rad de o postare a cuiva din 2006, care spune "mie daca imi da la restaurant betisoare, nici ca mananc" Tinere, Japonia e tara cu cea mai ridicata medie de viata din lume; mananca cu BETE, beau cu CASTRONELUL, stau JOS. Crezi cumva ca fac asta pentru a fi stupizi? sau au invataturi ce vin din vremuri de demult, si care le'au fost de ajutor pentru a ajunge unde sunt astazi: Japonia a avut dintotdeauna soare, nisip, apa, forta de munca si atat. De cum au tehnologie mai inaintata decat multe tari ce au zacaminte si natura deosebit de bogata? Au suplinit lipsa acestor bogatii cu cele ale propriei persoane. Atata timp cat traditia lor inca exista, vor dormi jos si vor manca cu bete, Multi Ani, sanatosi - nu ai sa'i auzi vaicarindu'se de starea proasta de sanatate, PENTRU CA EI STIU CA DACA AU PIERDUT'O, EI SUNT VINOVATII, SI NU SPITALUL SAU DOCTORUL. Intre timp ce noi ne plangem de sistemul de sanatate care e la pamant; tot timpul altcineva e vinovat de starea nostra, si niciodata nu noi. Stresul il pui pe seama serviciului, a colegilor, a crizei, fara sa recunosti, ca singurul vinovat esti tu, pentru ca nu ai capacitatea de a raporta cele ce'ti vin din fata ca si normale, CA SI DEJA INFAPTUITE, SI POTI SA GANDESTI INCA 1000 DE ANI, SI POTI SA FII NEMULTIMIT INCA 10000 ANI, CA ACEA INTAMPLARE E TOT TRECUTA - deja genereaza efecte, FARA PUTINTA DIN PARTEA TA, ORICATA ANALIZA SI STRES AI INCERCA, S'O SCHIMBI.
Vei spune ca ai sa lucri asupra efectelor, schimband ceva; mda, ai sa devii un luptator, asta e raspunsul. In loc sa ai grija de familia ta, de viata ta, de sanatatea ta , a parintilor tai, ai sa fii un don Quijote contemporan si bolnav de nervi.
Toata lumea : de ce fura X, alalalt a facut aia, eleva porno...asta e stres la voi si nu realizati. X fura indiferent de ce ai gandi, spune sau face tu, iar ceilalti la fel. Nu vei schimba nimic, doar crezi ca daca te'ai stresa mai tare, ai face ceva: ai face.....da, ai ajunge la spital, pe care X nu'l finanteaza deloc:))
CULMEA, nu ne uitam la noi ce mancam - de ce distrugem vitaminele din legume si fructe, fierbandu'le, cuptorandu'le, inghetandu'le, conservandu'le, ce bem - de ce bem ca apucatii, ce fumam - de ce ne afumam, in ce mediu ne petrecem finalul de saptamana, si mai ales cu cine? Ne plangem de service ca nu e utilat, dar nu intelegem sa avem grija de masina sa nu ajunga la depanator. Sunt printre noi oameni care au gasit si alte beneficii ale folosirii betisoarelor pentru mancat. Candva poate ne vor impartasi si noua cunosterea lor. Fara legatura cu betele: nu mancati niciodata fructe dupa masa; viteza lor de digerare este cam de jumatate de ora, in timp ce alimentele ce le consumati dvs de regula -  daca e si carne, ajunge la chiar peste 4 ore.
Fructele vor "arunca afara din stomac alimentele ingerate inaintea lor, impingandu'le in intestine spre putrefactie, nefiind digerate suficient. Crampe, gaze, poate constipatie, strat peste strat de mucus in intestinul gros, poate mai grav apoi. Nu mai vb aici de efectele acestei cauze. Fructele se consuma cu cel putin jumatate de ora inainte de masa. Pana atunci, luati de buna ce am spus eu; mananc de 4 ani cu bete si ma simt mai aproape de natura, mai sanatos, mai simplu; ...fara snobism....cu lingura si furculita poate manca chiar si maimutza, insa cu bete, nu am vazut :)
Pace si Lumina

1 comment:

Caitlin said...

Ai pus-o interesant. Sa ma apuc si eu de mancat cu betele?