Tuesday, March 22, 2011

Beneficitatea de a locui intr'o cutie de plastic



O gasca de smecheri au dezvoltat ideea de reabilitare termica a locuintelor sub amenintarea ridicarii preturilor la combustibili, inducand populatiei ideea de reducere a acestor cheltuieli prin placarea cu polistiren. Fiind un produs "chimic" extras din titei, mai clar - este un plastic, orice om normal gandeste ca nu este benefic; locuinta nu mai "respira" in mod natural cum o facea inainte.
Insa cum Romania a devenit o piata de desfacere pentru orice, dezvoltandu'se o publicitate incompleta si insuficienta pentru consumator, aceasta idee falsa de a folosi polistirenul in izolatii termice pentru locuinte a prins, chiar se acorda imprumuturi in banci. Daca romanul s'a desteptat intr'un anume procent spre a nu cumpara orice aiureala din market decat daca ii este necesara, cand este vorba de confortul familiei pentru perioada rece, el este mult mai usor de prin in plasa.
Sa nu intrebati cine este in gasca...chiar nu are importanta; important este ca dati banii si veti avea un "pullover ud"


Pana de curand a fost preluat ca o axioma faptul ca placarea fatadelor cu polistiren reduce consumul de energie termica cu pana la 60 la suta, previne formarea de mucegai si prelungeste durata de viata a cladirilor cu cel putin 20 de ani.

Un studiu al Institutului care investigheaza erorile de constructie, din Aachen, arata ca mucegaiul de pe pereti este aproape la fel, atat in casele izolate, cat si in cele neplacate cu polistiren, informeaza Deutsche Welle.

In cazul locuintelor izolate, rata de patrundere a mucegaiului este de 8,2%, in timp ce casele neplacate au o rata de 9,3 la suta. Diferenta poate fi trecuta chiar in sfera erorilor statistice.

Unul dintre cei mai mari adversari ai placarilor cu polistiren a zidurilor este arhitectul german Konrad Fischer, care a remarcat ca materialul artificial blocheaza orice fel de circulatie a aerului, provoaca condens in interiorul izolatiei care nu se poate evapora, iar in timpul iernii ingheata, provocand pagube ireparabile structurii de rezistenta a cladirii.

Din cauza umezelii, peretii devin mai reci, iar drept rezultat termoizolatia isi pierde proprietatile initiale incepand sa se comporte ca un pulover ud care nu numai ca nu incalzeste camera, dar o mentine inghetata.

Conform inginerului constructor Mathias Baumann, locuitorii cladirilor izolate cu polistiren, odata cu trecerea timpului, sunt fortati sa se lupte cu umiditatea, cheltuind din ce in ce mai multi bani cu incalzirea, in comparatie cu locuitorii cladirilor neizolate.

Specialistii germani considera ca beneficiul economic al izolatiei termice este discutabil. In Germania, o expertiza a Organizatiei Asociatiilor de Proprietari arata ca o investitie de 4.250 euro, care ii revine unui proprietar de apartament, ii va aduce o economie anuala la intretinere de... 9,80 euro.

In concluzie, cei care critica polistirenul ne sfatuiesc sa cautam materiale cu permeabilitate capilara si densitate mare. Din pacate, acestea sunt mult prea scumpe, depasind 120 euro/mp fata de 60-80 euro cat costa cele de slaba calitate, la nivel european.

Potrivit expertilor, cladirile vechi cu ziduri groase sunt mai confortabile si mai economice in starea originala, fara a fi placate cu polistiren.

No comments: