Monday, May 9, 2011

Agora 2009

Este - cred, primul film critic la adresa istoriei crestinismului fanatic ivrit. 
[Prea erau fara final laudele la adresa pastorilor iudei, care au adus....ce au adus?, ca erau "lemn" in toate stiintele, artele, mestesugurile....ei sunt lemn si acum in aceleasi domenii, adica toate. Ca stiu sa faca bani de asa natura ca pana si calmul si blajinul Iisus a pus biciul pe ei, va dati seama cat de cinstit lucrau...:)). o lume intreaga asteapta sa apara adevarul ascuns de 2000 de ani].

Citind comentariul de mai jos despre acest film, afirm ca este mai complet decat unul pe care l'as fi facut eu dar exprima aceeasi idee care astazi umple orice minte trezita; am trait si traim inca incorsetati in niste legi care ne limiteaza si carora le aducem osanale: "cat de buna esti tu, care imi spui ca sunt un pacatos, un nevrednic, un terchea-berchea sau papa-lapte, iti multumesc ca existi si te rog sa te divizi, pentru ca am ceva neuroni liberi si cum tot imi umbla prin teasta langa-danga, vreau sa'i "proptesc" la intepenire". Ma bucur ca tot mai multi tineri au curajul gandirii si meditatiei inafara subiectelor dogmatice. Pentru cineva care a lecturat biblia, 2-3 carti de rugaciuni si a folosit mintea in a numara itele covoarelor din biserici, moschei, aici nu e loc de comentarii; creierul trebuie pus la munca, el nu este pentru "stationare" in sosul pregatit de altii. 
In titlu aveti link'ul de descarcare a filmului.
Aici subtitrarea 15. 
Anexez comentariul.
""Înteleg că tu vrei o poveste care să redea minut cu minut „adevărul istoric”. Ei bine, nu acesta este scopul filmului, dar fanaticii care trăiesc cu convingerea că Budha şi Ghandi vor merge în iad pentru că nu erau creştini, în schimb inchizitorul Torquemada va merge în rai, pentru că a ars pe rug mii de „eretici” care nu aveau altă vină decât că aveau alte convingeri religioase, braţ la braţ cu Hernando Cortez care a decimat cultura păgânilor Azteci convertindu-i la creştinism cu sabia, nu vor înţelege niciodată mesajul acestui film. Dacă vrei adevărul istoric citeşte ce scrie Socrates Scholasticus - secolul V sau Ioan de Nikiu – secolul VII despre Hypatia (gasesti pe Wikipedia traducerile in engleza) şi vei afla un adevăr istoric care nu a fost prezentat în film, deoarece o astfel de atrocitate nu ar fi putut fi difuzată. În realitate, Hypatia a fost târâtă într-o biserică numită Caesareum, dezbrăcată complet, jupuită de vie cu cioburi şi bucăţi de gresie, târâtă însângerată pe străzile oraşului până a murit, tăiată în bucăţi, iar rămăşiţele ei arse în piaţa publică. Şi care a fost cumplita ei vină? Că nu a vrut să renunţe la convingerile ei religioase, făcând public acest lucru. Şi ce minunat spirit s-a pierdut pe nedrept în nişte chinuri cumplite!
Poftim adevărul istoric pe care-l căutai – ţi-ar fi plăcut un film făcut astfel încât să fie redat fidel? Imaginea creştinismului crezi că ar fi fost favorizată de o astfel de variantă?
Şi acum să-ţi spun cum văd eu adevărul istoric. Biserica creştină, printr-un fanatism religios complet rupt de învăţăturile lui Iisus Hristos, a aruncat umanitatea într-o noapte de 1000 de ani. Toate progresele gândirii libere au fost oprite, raţionamentul a fost înlocuit cu dogma, iar argumentul a devenit „erezie”.
Când în sfârşit, după 1000 de ani de beznă, un spirit liber (Giordano Bruno) încearcă să ducă cunoaşterea universului mai departe de punctul unde o lăsase Ptolemeu în urmă cu 14 secole, ce s-a întâmplat? L-au ars pe rug bineînţeles – tratamentul comun pentru delictul de gândire.
Dar de ce să ne culpabilizăm noi creştinii, ce s-a întâmplat s-a întâmplat şi poate că lucrurile nu au stat chiar aşa de rău, mai bine considerăm că civilizaţiile din „lumea nouă” nu au dispărut pentru că au fost decimate şi convertite cu sabia ci au murit de ruşine atunci când blânzii inchizitori le-au arătat cât de greşită era religia strămoşilor lor. De ce să se culpabilizeze Germanii – holocaustul nu s-a petrecut, de fapt evreii au fost îngrijiţi exemplar în nişte parcuri de distracţie care se chemau Auschwitz şi Dachau, unde au murit de obezitate şi lipsă de mişcare, şi nici Americanii n-ar trebui să se culpabilizeze. Amerindienii nu au fost exterminaţi ci au murit de plictiseală pentru că nu aveau Hollywood şi McDonald's, nu-i mai comod aşa?
Umanitatea a săvârşit cumplite atrocităţi în istoria ei din cauza intoleranţei, a bigotismului, a rasismului sau pur şi simplu a lăcomiei, nu mai putem îndrepta lucrurile astăzi, dar putem cel puţin din când în când (de exemplu când vedem un astfel de film) să reflectăm la cât de toxice sunt intoleranţa, ignoranţa, prostia, fanatismul, ura şi suprimarea dreptului la exprimare (aşa cum a făcut statul Italian interzicând acest film). Acesta cred că este mesajul filmului. Şi mai cred că cei mai buni şi cu adevărat creştini (în spirit, nu în manifestări) dintre noi, care au văzut acest film, găsesc în sufletul lor o lacrimă pentru frumoasa înţeleapta şi nobila Hypatia.
Şi ca să nu fie confuzii, eu sunt creştin ortodox, heterosexual şi nu sunt membru al vreunei loje masonice, (văd că în orice discuţie care are cât de cât tangenţă cu religia, bigoţii sunt interesaţi de aceste atribute, aşa că le-am uşurat cercetările) – nu că mi-ar fi ruşine dacă lucrurile ar sta altfel.""

Pace si Lumina

No comments: